Duurzaamheid bij Greenhost

Groene en duurzame web hosting, van kleine en simpele websites tot complexe projecten met meerdere VPS’en. Dat is de basis van Greenhost. Wij zijn al meer dan vijftien jaar koploper op op dit gebied en we streven met elke stap in het productieprocess naar maximale duurzaamheid. Dit geldt net zoveel voor kleine keuzes, zoals welk merk koffie we drinken of welk meubel we kopen, als voor keuzes die veel impact hebben, zoals welke hardware of energieleverancier wij kiezen.

Deze pagina biedt meer achtergrondinformatie aan over ons beleid en de keuzes die wij gemaakt hebben.

Groene hosting

Het internet en de IT-sector zijn op een globale schaal verantwoordelijk voor energieverspilling en grootschalige milieuvervuiling. Hoewel we deel van deze industrie uitmaken, willen wij wel verantwoordelijkheid nemen en onze negatieve impact minimaliseren. Dit begint bij hosting omdat dit de bulk van ons energieverbruik is.

Onze servers staan in het klimaatvriendelijke IronMountain data centrum en onze clusters draaien daar op Nederlandse windenergie. Maar groen hosten bij Greenhost betekent meer dan alleen groene energie en CO₂-compensatie. Wij mikken vanaf het begin op een zo klein mogelijk energieverbruik. En deze factor is een cruciale overweging bij elke beslissing die wij nemen. Om een paar voorbeelden te geven:

  • Met zorgvuldig gekozen hardware hebben wij consumptie verminderd. Zo gebruiken alle primaire opslagsystemen bijvoorbeeld SSD schijven. Deze gaan namelijk langer mee dan HDD schijven.
  • Door opslag te centraliseren maken we effectief gebruik van de hardware die we bezitten.
  • Met virtualisatie en het flexibel maken van onze servercapaciteit kunnen we voortdurend onze systemen aanpassen aan de eisen van dat moment. Dit betekent dat harde schijven niet onnodig draaien en dat onze server niet per project ingesteld hoeft te worden om topprestaties te leveren.

Het kantoor

In elke stap van ons productieproces mikken we op maximale duurzaamheid. Het kantoor van Greenhost is in het met prijzen bekroonde, duurzame gebouw Patch22 in Amsterdam. Dit gebouw is voornamelijk gemaakt van duurzame materialen zoals hout. De verwarming gebeurt met een pelletkachel voor het hele pand waarin duurzaam en lokaal gegroeid hout gestookt wordt. We gebruiken tweedehands meubilair en stroom op kantoor komt van Pure Energie. Onze lunch is vegetarisch met veganistische opties en zo veel mogelijk lokaal en biologisch. De meesten van ons komen op de fiets naar het kantoor.

Windmill
Alle elektriciteit die Greenhost gebruikt komt van Nederlandse wind- en zonne-energie

Duurzaamheidsteam

Door de jaren heen hebben we een aantal nieuwe focuspunten aangenomen maar duurzaamheid zal altijd in ons DNA blijven zitten. Een permanent team van medewerkers heeft zich toegewijd om het "Green" in "Greenhost" te behouden.

Dit team heeft een aantal belangrijke volgende stappen geïdentificeerd:

  • Het jaarlijks vermelden van ons energieverbruik
  • Het jaarlijks vermelden van onze broeikasgasvoetafdruk
  • Het verbeteren en open source maken van ons "inkoopbeleid": het document dat omschrijft hoe wij onze leveranciers kiezen; Wij evalueren hun producten zorgvuldig op basis van hun waardes, gedrag en kwaliteit.

Om ons duurzaamheidsteam te contacteren kunt u ons een mail sturen.